torsdag 9 april 2015

Det finns inga vinnare!

Det har nu gått 13 månader sedan dagen som förändrade mitt liv. Ett telefonsamtal från polisen som stod utanför mitt kontor med en husrannsakan och hotade med att bryta sig in om jag inte kom och öppnade.


Jag hade alla tillstånd från Skatteverket och Statens folkhälsoinstitut (folkhälsomyndigheten) var informerade om min verksamhet. Folkhälsomyndigheten är för övrigt den myndighet som har som uppdrag att se till att efterlevnaden av alkohollagen följs. Det som även kan nämnas är att tillståndet från Skatteverket var beträffande distansförsäljning av alkohol och inte samma tillstånd som det tillstånd man har om man skall sälja vin mot Systembolaget eller restaurang.

Vinet som var konsumentförpackat nere i Österrike hade bara kommit dagarna innan och skulle levereras ut till sina kunder och polisen hade från åklagaren blivit ombedd att beslagta samtliga kunders vinlådor som betingade ett värde av cirka 30.000 kronor.

Vad som hade fått åklagaren att skicka ut en poliskstyrka till mitt kontor var en polisanmälan från nykterhetsrörelsen IOGT-NTO där man hade anmält ett tiotal företag som man anser att strider mot det svenska alkoholmonopolet.

Jag hade redan i samband med anmälan som gjordes 2011 visat upp på bloggen hur det med största sannolikhet var Systembolaget i samarbete med IOGT-NTO som utformat polisanmälan som sedan IOGT-NTO fick stå som avsändare för. Läs mer om detta: http://handlavin.blogspot.se/2011/11/systembolaget-anklagas-for-polisanmalan.html

Veckor innan polisen på uppdrag av åklagaren gjorde en husrannsakan på mitt kontor så ökade statistiken åter igen på hemsidan från Systembolaget med extremt onormala besökssiffror på handlavin.se och gud vet hur mycket Systembolaget varit behjälpliga i samband med tillslaget mot handlavin.se. Läs mer om detta: 
http://handlavin.blogspot.se/2014/04/vem-lag-bakom-del-2.html
Nu är det åtminstone dags för rättegång och den 5-6 maj så skall jag infinna mig på rättegång där åklagaren bestämt att vilja åtala mig för ett grovt brott som har minimum 6 månader fängelse på straffskalan och även ge en dubbelbestraffning genom en företagsbot på 250.000 kronor.

Att man kommit fram till denna summa när inte ens våra myndigheter i Sverige vet vad som är lagligt och inte lagligt känns som ett mysterium. Själv är det enda jag gjort de senaste åren är att betala alkoholskatt, moms och vingårdar för deras fantastiska viner som svenska vinentusiaster kunnat njuta av.

Jag är även stolt, men inte förvånad över att polisen kontrollerat i sin förundersökning en ålderskontroll av kunderna och att jag inte levererat till minderåriga. Jag har alltid gjort mitt yttersta för att se till att minderåriga inte får ta del av österrikiskt kvalitetsvin utan får vända sig till Systembolaget eller vodka-bilarna som härjar fritt.

Det finns inte en natt som jag inte legat sömnlös de senaste 13 månaderna och tänkt på allt som hänt. Man har varit nere, deprimerad och funderat hur mitt liv skall bli i framtiden för mig och min familj. Men jag har åtminstone fått lite distans till allt som har hänt efter 13 månader. Jag har träffat poliser som suckar och skakar på huvudet när de fått höra om polistillslaget och jag har många vänner, både som jag känner och som jag lärt känna genom denna process som stöttat mig. Men självklart undrar man fortfarande hur detta kommer slå mot mig? Kommer jag bli arbetslös, få betala enorma böter till staten och får jag vinka ”hej då” till min dotter när jag skall tillbringa en tid bakom galler?

Finns det då någon vinnare på detta mål? Jag skulle säga att det inte finns någon vinnare.
Systembolaget möts av ytterligare förakt varje gång något liknande händer och att som statligt bolag driva opinion är inte vägen till framgång utan på sikt är det vägen till undergång. Att Systembolaget lägger energi på att polisanmäla City Gross/Winefinder för sin vinlåda där målet blev nedlagt av en åklagare i södra Sverige leder inte till ovationer oavsett om man vunnit eller förlorat. Att man från Systembolagets sida ville förbjuda företag som arbetar med produktion eller försäljning från att använda cirkeldiagram har inte lett till något positivt. Mjödhamnen blev hotade med stämning från Systembolaget och istället tog fram en helt ny smakklocka som man publicerat under en ”Creative Commons”-licens så att att alla i Sverige får använda diagram utan att bli hotade med en stämning från Systembolagets jurister. Källa:http://www.mynewsdesk.com/se/pressreleases/systembolaget-godkaenner-mjoedhamnens-cirkeldiagram-1114955

IOGT-NTO vinner inte heller något på en seger även om de självklart kommer fira med kaffe och tårta att deras samarbete med Systembolaget gick vägen. Men att man vunnit ett mål där resultatet är att max ett par tusen flaskor om året av dyrt kvalitetsvin från små vingårdar i Österrike som inte någonsin skulle ha en chans att få finnas i bolagets hyllor är ingen seger.

Resultatet är att man tar bort möjligheten till kvalitetsprodukter och istället gynnar en butikskedja där man går in och möts av människor som bär ut kartonger med 3-liters vin och billig starköl är ingen seger för folkhälsan.

Risken finns även att något mål går upp mot EU-domstolen och vad händer då med deras bundsförvant Systembolaget när EU underkänner vårt alkoholmonopol som faktiskt strider mot den rörliga handeln inom EU och skapar en sitaution där inte små aktörer kan vara med och sälja sina viner till Sverige.

Vad vinner jag själv på det här oavsett om det blir en seger eller förlust? Jag vinner ingenting förutom att jag hoppas att en dag kunna lägga huvudet på huvudkudden och inte ha något som maler inom mig. Det här är ju något som kanske kan vara över inom ett par månader, men det kan också bli ett mål som pågår i många år framåt.

Vad vinner då konsumenten på detta mål? Konsumenten vinner absolut ingenting på att vin från små ekologiska vingårdar som är så små att du aldrig kommer finna dem på Systembolagets hyllor har försvunnit.

De övriga nätvinhandlarna förlorar eller vinner inte heller något på detta. Nätvinhandeln kommer att finnas kvar oavsett hur det går för mig och hade jag haft som de övriga ett moderbolag i Sverige med 30 anställda som sitter i en svensk storstad och ringer runt och värvar kunder, administration, vinkommittéer etc. och ett dotterföretag i Danmark som har själva tillståndet från Skatteveket med bara en VD så hade inte åklagaren kunnat göra något. Frågan är om ens pengarna går via Danmark eller annat land när det gäller de övriga företagen innan de betalas löner etc. i Sverige.

Mer om detta kan man läsa i Per Gudmundsons artikel i SvD ”Anklagelsen är att han har sitt företag enbart i Sverige” http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/anklagelsen-ar-att-han-har-sitt-foretag-enbart-i-sverige_3588440.svdÅklagaren vinner han något på detta? Självklart är en seger säkert trevligt och det kan nog dyka upp lite jobberbjudanden från statliga instanser, så det kanske ger en bra skjuts upp i karriären. Men är det vad man vill bli ihågkommen som?

Skattebetalarna är nog detta mål peanuts för, men det är ytterligare en avgift som alla får betala för när poliser, domstol ska lägga energi på något som verkligen inte varit ett hot för samhället.

Vingårdarna är inga segrare och återigen så visar man bara att att alla aktörer inte har samma rätt att vara med på den svenska marknaden och att alkoholmonopolet sätter stopp för småskalig produktion.

Hur blir det då med folkhälsan? Folkhälsan är inga segrare på detta utan det största hotet är fortfarande hur man skall få unga människor att inte dricka alkohol för tidigt i livet, hur man får människor att dricka lagom.


Ta gärna en stund en fredag och stå vid kassan på Systembolaget och se vad kunderna bär ut för typ av produkter och tänk sedan folkhälsa.


Värt att notera kan även vara handlavin.se sålde mindre vin under ett helt år än vad en monopol-butik säljer på en dag och det finns cirka 420 butiker i Sverige.

Så mer information följer efter rättegången den 5-6 maj och har ni någon hjälp eller förslag så är ni alltid välkomna att kontakta mig.
Med vänliga hälsningar

7 kommentarer:

 1. Fantastiskt bra skrivet! Skadan är redan gjord, med tanke på vad du har fått lida. Men hoppas ändå att förnuftet skall segra till slut!

  SvaraRadera
 2. Men det är väl egentligen rätt självklart? Tillstånden du hade var ju för importen, inte för att få sälja till privatpersoner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym! Du vet inte vad du pratar om. Jag var registrerad hos Skatteverket för distansförsäjning. Du kan läsa på lite först i följande broschyr. https://www.skatteverket.se/download/18.64a656d113f4c7597014f2a/1378897873803/53502.pdf

   Radera
  2. Tag kontakt med de som ligger bakom www.spritovin.se
   De har varit utsatta en hel del för rättegångar och vunnit.....

   Radera
  3. Tack för tips. Känner inte till spritovin.se så mycket, men deras verksamhet bygger på att man inte skall betala alkoholskatt och jag har sett till små vingårdar haft möjlighet att förse vinentusiaster med sina viner inklusive alkoholskatt.

   Radera
 3. Joan Söderberg14 april 2015 06:49

  Detta är en stor förlust och tragiskt att vi Svenskar fortfarande tillåter Systembolaget köra sitt monopol.....Jag håller helt med, det finns ingen vinnare i detta och jag själv handlar ALDRIG på Systembolaget om jag inte verkligen måste. Annars köper jag någon flaska vin här och där när jag reser. Jag tycker att det är märkligt att den hettsen som uppstår när folk är på Systembolaget har blivit ett Okej och jag backar inte upp det en sekund. Jag tror inte att Systembolaget får bukt på våra alkohol problem tvärtom så gynnas dom genom stressen att köpa på sig mer eftersom det bara finns ett ställe att köpa sin alkohol på.
  Sjukt trist det här Peder och jag önskar dig all lycka till den 5-6 maj. Jag hoppas att du sedan kan återfinna din ro och sova lugnt om nätterna då du i grund och botten inte gjort något fel mer än att gynna båda finsmakande konsumenter som dricker för att avnjuta och små producenter som kämpar för att överleva!

  SvaraRadera
 4. Särintressen har stort inflytande och politiker går gärna krokig arm med dem.
  För inte så länge sedan gick minister Gabriel Wikström t.om ut i gemensam artikel med IOGT med fostrande ord i folkhälsans namn.
  Förmynderi...

  SvaraRadera