onsdag 18 augusti 2010

Handla vin på nätetVad är skillnaden mellan oss och Systembolaget?


I vissa fall är det ingen skillnad mellan oss butiker på nätet. Men i många fall säljer vi viner som inte skulle kunna finnas på hyllan i Systembolagets över fyrahundra butiker. En majoritet av våra viner tillverkas i mycket små kvantiteter och ett vin som bara tillverkas i exempelvis ett par tusen flaskor skulle aldrig kunna finnas i landets samtliga systembolagshyllor. För att ha en lagerstatus på sex flaskor per butik skulle hela produktionen ta slut och snart skulle hyllplatsen likna en matvarubutik i forna Sovjetunionen.


Är det skillnad på vin och vin?

Är det skillnad på ett vin som tillverkas i ett par tusen exemplar och hundratusentals? Skillnad är det, men skillnaden behöver inte betyda att du inte gillar smaken på det massproducerade vinet. Man kan ställa sig själv frågan om är någon skillnad på en apelsinjuice i Tetra Pak för fem kronor mot en färskpressad juice från Brämhults eller att du pressar din juice själv från en vacker nyköpt apelsin?


Akta er för vinsnobbarna!

En del vinjournalister har kallat en del av oss som säljer vin på nätet för vinsnobbar och att man inte skall lyssna på oss för att vi vill förmedla ett budskap. Men samtidigt är frågan vad dem själva förmedlar för budskap och hur mycket olika vinresor och specialprovningar dem blir inbjudna till för att sedan skriva gott om vinerna som säljs i landets Systembolagsbutiker.

Konsum eller fri konkurrens?

Skulle du tycka om att det bara fanns Konsum i Sverige eller är det en fördel för dig som konsument att det finns många olika butikskedjor som tävlar om att vara bäst och få flest kunder?


Sverige - det förlovade landet!


Vi skryter ofta om att vi har ett sådant mycket bredare utbud av viner i Sverige än många andra länder, men ofta jämför vi oss med länder som har en mycket stor egenproduktion av viner. Finns det en anledning varför människor i Finland oftare köper Nokia än Ericsson? Skulle du köpa mjölk från Ryssland istället för Sverige om den var en krona billigare per liter? Så länge inte klimatförändringen ställer till det så att Sverige blir ett helt fantastiskt land för vinproduktion så kommer vi aldrig behöva vara oroliga över att bara ha ett utbud bestående av inhemska viner.

Prova något nytt

Om du inte redan är kund så tycker jag att ni skall prova något nytt och samtidigt öppna upp för en bredare vinvärld. En vinvärld där inte bara det är pengar som lockar utan ett brinnande intresse för magin bakom innehållet i en god flaska vin.


Med vänliga hälsningar


Peder Molin

Supportansvarig Handalvin.se

070-595 7713

http://www.handlavin.se


2 kommentarer:

 1. Mycket väl talat! Hela grundidén om ett nationellt standardiserat utbud på en produkt som vin (o för all del även öl o sprit) är absurd med tanke på de små volymer som tillverkas av nästan alla producenter, och den hantverksprägel som vinproduktion har. Vore det inte för den felkonstruerade folkhälsoambitionen så skulle ingen aktör komma på tanken att köra Systembolagets affärsupplägg.

  SvaraRadera
 2. Tack Henrik,

  Det är alltid trevligt med åsikter och att du kallar vinproduktionen för hantverksprägel är ett underbart ord, då det i många fall är dem producenterna som missgynnas mest av den svenska modellen som har småskalig produktion.

  Med vänliga hälsningar

  Peder

  SvaraRadera