onsdag 14 september 2011

Hyckleri eller korruption

Handlavin.se har sortimentsprovningar. Dessa sortimentsprovningar är inte så storstilade utan mer intima och känner du dig manad eller utmanad att delta i en provning så är du hjärtligt välkommen att kontakta oss med din kontaktinformation.

Oviljan att skriva

Jag har skrivit tidigare om vinskribenters ovilja att nämna viner som inte säljs genom det vanliga försäljningsledet. Varför är det så? En anledning är att det är väldigt enkelt när man har suttit och skrivit vinrecensioner i 20-30 år varje vecka bara glida in på sortimentsprovningar där det är dukat bord. Du provar lite viner och kanske har ett par hörlurar på dig under tiden med lite god musik, lite anteckningar och sedan blir det en artikel 'a la tanken stålverk 80.

Under nittiotalet så grundades vinskribenternas förening som består av en samling vinskribenter. Man kan säga att denna förening är lite som paraplyorganisation. Denna föreningen har fått ett väldigt stort inflyttande i allt som skrivs i media om vin.

Vinskribenter och bloggare

Vinbloggaren/vinskribenten Alf Tumble som även skriver för tidningen "Livets Goda" skrev vid ett tillfälle på sin blogg om hur han gick med i vinskribenternas förening för att få gå på Systembolagets sortimentsprovningar. Det är nämligen så att vinskribenternas förening har lyckats med konststycket att få förtur till sortimentsprovningar. Trots att Alf Tumble skrivit vinrecensioner under många år så blev han ett flertal gånger nekad att delta i en sortimentsprovning.

Hans Artberg som är en mycket känd vinskribent redan från början av åttiotalet genom tidningen ”Folket” var med redan från början av vinskribenternas födelse. Han valde dock att träda ur föreningen 2009 och har skrivit följande i ett av sina nyhetsbrev där han varje månad rekommenderar fina viner.

Och när ledningen för Vinskribenternas Förening en gång förbjöd gåvoviner samtidigt som de själva forsatte ta gratisprover en masse var det hyckleri, inte korruption.


Vad krävs?

Men vad krävs då egentligen för att skrivande vinentusiaster skall titta bredare på vinmarknaden.

Jens Dolk som tidigare skrev för SvD och numera sitter i nyhetsmorgon och pratar vin gjorde något väldigt unikt i våras när han i tv-rutan valde att rekommendera ett vin från vinklubben Australian Wine Club. Det finns även några andra tappra skribenter som nämnt ordet vinklubbar i sina artiklar.

Men det är långt ifrån den skara vinskribenter som har blivit kända i folkhemmet och har skrivit om viner sedan urminnes tider, utan det verkar vara en yngre generation. Den yngre generationen har dock aldrig placerats på några piedestaler och så kommer det nog förbli så länge den äldre generationen skriver.

Ett litet tips är att bjuda stort! Vinklubben Winefinder som är en mycket bra vinklubb har listat ut hur man skall göra för att skribenterna skall slita sig ifrån bag-in-box recensioner. Man bjuder in storstilat till Berns Salonger i Stockholm.

Här kunde man samtala med goda vinkamrater som en av Sveriges mest kända skribenter skrev i sin artikel om Winefinder och bilderna på bloggen blir mer av "Se & hör"-karaktär.  



En annan riktigt känd vinjournalist skrev att Winefinder spelar med öppna kort precis som Systembolaget gör genom att bjuda in journalister till sortimentsprovningar.



En bloggare skriver om hur han blev bjuden på en kryssning i skärgården med Winefinder och fick chans att prova ett vin för 1700 kronor. Huruvida han blev bjuden av Winefinder eller av någon god vän framkommer inte i texten. 
 
Tidningen Arbetarbladet skriver att Winefinder är en av de mest seriösa alternativen till Systembolaget och man rekommenderar i tidningen viner från 117-500 kronor per butelj. 



Så tipset är om man vill få den vinskrivande journalistkåren att kliva ur garderoben är att bjuda stort och gärna med ett väldigt trevligt mingel. Då kommer också artiklarna!

Uppdatering 1/10-2011 Det har även framkommit att ordförande i vinklubben Winefinder sitter på flera stolar! Detta gynnar självklart också skrivandet bland vinskribenter att deras kompis även driver en häftig vinklubb. Ordförande i Winefinder sitter nämligen med i även i Vinskribenters förening. Frågan är också om självaste ordförande i Systembolaget även är medlem i vinskribenters förening, eller hade det blivit en ny mutskandal då?

Känner du dig manad eller utmanad att delta i en sortimentsprovning hos Handlavin.se så är du välkommen att kontakta oss. 

Med vänliga hälsningar
Peder Molin

Skärmdumpar från: SvD.se, Vinbanken.se och Arbetarbladet.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar