söndag 13 januari 2013

Ring klocka ring

Det är nytt år och jag tittar tillbaka på 2012 med ett leende och jag känner mig nöjd.

Papperstidningar


2012 var året som bland annat bjöd på recensioner i traditionella papperstidningar. Papperstidningarna har tidigare varit väldigt låsta till att man bara kan recensera vin från Systembolaget. Den nya generationens vinskribenter som är vinbloggarna har istället varit betydligt öppnare till viner som tillverkas i små kvantiteter, saknar tappkran och inte har mest alkohol per krona (APK).


Men Göteborgs Postens vinskribent Thomaz Grehn och Magnus Eriksson på Helsingborgs Dagblad valde under 2012 att testa viner från butiker som säljer viner inklusive svensk alkoholskatt och svensk moms. Dessa herrar valde att bryta det gammalmodiga tänkandet.

Magnus Eriksson på Helsingborgs Dagblad - Uppkorkat


Jag tror att vi under 2013 kommer se mer recensioner även i papperstidningar av viner som har hög kvalitet och endast säljs på nätet. Vinbutikerna på nätet är här för att stanna eftersom konsumenterna önskar ett bredare utbud än det något enformiga utbud som tidigare vi haft i Sverige.

Detta är något som som skrämmer de stora drakarna (vinimportörerna) som har tagit över den svenska marknaden när det gäller bulkvin. Dom satsar hårt på att vi skall dricka mer vin i 3-liters kartonger genom annonsering och gillar inte när det kommer in uppstickare på deras tidigare monopol marknad som satsar på kvalitet i stället för kvantitet.  http://www.wownews.se/tmp/articlep.php?a=9751
Även Vinskribenten Andreas Blomqvist på tidningen ”Tryck – Wärmlands Nöjestidning” recenserade under maj månad viner från oss. http://issuu.com/skanslie/docs/tryck_maj2012/43

Vinbloggarna


Vinbloggaren Magnus Reuterdahl som redan länge varit  känd för handlavin.se's kunder och förtjust i den potential som Österrikiska viner har har fortsatt att blogga under 2012 om våra viner.

Magnus Reuterdahl vinbloggare

Den mycket duktiga fotografen och vinskribenten David Linden som driver foto, vin och matbloggen Svenssonsmakaren har skrivit och berömt våra viner under det gångna året.

David Lindén som driver bloggen SvenssonSmakaren


Den kända vinskribenten Elke Jung som driver vinbanken.se har bjudit på mycket trevliga texter om kvalitet hos vinerna från handlavin.se på vinbanken.se

Vinbanken.se drivs av Elke Jung


Vinmässa och vinresa


Juni månad bjöd på en vinresa till den stora vinmässan på palatset Hofburg i Wien. Det hyrdes sedan en bil och jag åkte runt i Österrike och träffade våra producenter samt även del nya vingårdar som vi presenterade under hösten. Det var mycket arbete, men det går inte att komma ifrån att det samtidigt var en njutning att glida runt på gårdarna och träffa våra underbara vinkonstnärer.Självklart blev det även lite sortimentsprovningar under 2012. Det är alltid magiskt när man har möjlighet att få träffa kunder och presentera nya vingårdar.  Utan våra kunder hade vi aldrig orkat med att driva butiken och ni betyder väldigt mycket för oss.

Vi dumpade priserna på vinglas


Hösten 2012 bjöd även på att vi sänkte priserna på ett mycket känt vinglasmärke och visade hur mycket dessa vinglas egentligen var värda.

Vi sålde glasen för ett betydligt dyrare pris än vad Du kan köpa dom för i Tyskland, men fortfarande billigare än vad dom kostar i Sverige. 

Den svenska generalagenten uppskattade dock inte detta och vill att glasen skall säljas för överpriser. Det slutade med att vi lämnade dessa överprisade glas bakom oss och gick vidare med något nytt och fräscht.

Vi lanserade nu istället de munblåsta vinglasen från Zalto som redan efter ett par månader hade genererat hyllningar bland vinbloggare. De var glada över att dessa glas äntligen fanns på Svensk marknad och har man varit i Köpenhamn så har man säkert provat dessa glas på de finare vinbarerna. Utländska vinjournalister som exempelvis Jancis Robinson  har redan hyllat dessa glas i många år. Många av våra vingårdar tycker att glasen från Zalto är det bästa alternativet för deras viner för att dom skall uppnå den bästa upplevelsen.

Zalto är något helt annat än glas som en maskin spottar ur sig. www.zaltoglas.se


Nu under 2013 skall dessa glas ut mer på den svenska marknaden och det svenska folket skall upptäcka något nytt och bättre.


Som alltid så blev det mycket julstress att få ut alla vinlådor till våra kunder och allt lyckades levereras.


Semester med goda viner och vacker natur


Semestern blev med solresor.se till Madeira där det även finns vingårdar.


Juldagen den 25:e december klockan 07.00 på Arlanda kom den efterlängtade semestern. Det blev en flight till Madeira och här blev det mycket vandringar på så kallade levador, berg och även besök hos den fantastiska Madeira producenten Barbeitos.  Här fick jag se deras anlängning högt upp i bergen och fick en fantastiskt provning som även avslutades med Madeira av årgång 1834 samt 1885. Vinet var inte till salu men det var läckert att få äran att prova dessa årgångar.

Madeira besök hos http://www.vinhosbarbeito.com


Madeira av årgångar som jag fick prova på plats blir nog svårt att hitta i Sverige med monopolet och att inte någon vinklubb ännu har satsat på Madeiraviner och portvin till svenska folket.

Tack till Niklas Jörgensen på MadAboutMadeira.org för tips om vinproducenter på denna underbara ö som bjuder på goda viner, vandringar, natur, nattliv etc.
Nu kör vi på med det nya året 2013. Detta år bjuder på sortimentsprovningar med besök av vinproducenter, glasprovningar, nya viner och mycket vinkärlek.

Skål och Gott Nytt År i efterskott!

Peder Molin
Handlavin.se

Tack till följande:

  • Våra kunder – utan er hade det varit omöjligt


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar