torsdag 20 februari 2014

Allergisk mot vin

Nr 1/2014 av tidningen Vinsider som medföljer SvD.


I dagens Svenska Dagbladet medföljde tidningen "Vinsider" och jag reagerade då på en artikel om människor som får migränliknande huvudvärk, magont och rodnad av vin.

Man skriver där att detta kan man råka ut för även med en mycket liten mängd vin. Det man kan ha är en överkänslighet mot histaminer. Både SLV och Systembolaget rekommenderar att man skall ta en allergi-tablett av typen Clarytin som är ett antihistamin-tablett. Men du behöver faktiskt inte äta medicin.

Vingården Artisan Wines har lämnat in sina viner för analys och där visar det sig att deras röda vin "Neusiedlsee DAC" som även fått 90-poäng av vinguiden Falstaff understiger 0,1 mg/liter histamin och även deras vita vin "Pure Welschriesling.

Så varför inte njuta av ett vin och undvika medicin.

 Histaminfria viner hos Handlavin.se


Welschrieslingen är en av mina egna favoriter och här möts man av fina toner av citron, lime och gröna äpplen samt ängsblommor. Vinet rekommenderas till heta sommarnätter, lätta sallader och passar perfekt ihop med en Wienerschnitzel.

http://handlavin.se/vinbutik/50-artisan-pure-welschriesling.html

Neusidlersee DAC Reserve finns det många viner i Österrike som har namnet. DAC är en klassificering som gör att man måste skicka in vinet för en statlig kontroll och se till att den uppfyller visa kriterier när det gäller lagring och alkoholhalt. Vinet måste ha minst 60 procent av druvsorten Zweigelt för att få kallas Reserve. Den statliga kontrollen säger däremot inget om hur vinet egentligen är i slutändan så här gäller det att välja en skicklig vinmakare. Artisan Wines fick 2013 en guldmedalj av Austrian Wine Challenge så missnöjd kommer du dock inte bli. Vinet har fått ligga i 14 månader på både barrique (225-liters fat) samt tonneaux (500-liters fat). För att vinet inte skall få för mycket kontakt med eken så väljer man även dessa tonneaux-fat som är lite större och mängden vin träffas av en mindre yta med ek.

http://handlavin.se/vinbutik/53-artisan-neusiedler-dac-reserve.html 


Njut utan att ta medicin med viner från Artisan Wines om du är överkänslig.

Med vänliga hälsningar

Peder Molin
Handlavin.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar