tisdag 11 mars 2014

3 mars - Stagård, Eitzinger, Maglock-Nagel

Den 3 mars började morgonen med att från Wiens flygplats ta sig till vingården Stagård som ligger ett stenkast från Wachau i Stein an der Donau och det är cirka 1 timmes körning (10 mil).

Vingården Stagård är en ekologisk vingård som är medlemmar i BIO-Austria.

Porten in till vingården Stagård som även har en egen Heurigen.
Mig veterligen den ända vingården i Österrike som har en skylt skriven på svenska även om det är lite särskrivning när det gäller svenskan. Men Urban Stagård pratar mycket bra svenska trots att han kom till Österrike som 5-åring.

Otroligt vacker by längs med Donau-floden är det hos vingården Stagård.


Stein an der Donau och runt hörnet ligger vingården Stagård.

  
Från vingården Stagård så ser man ner till Donau-floden.
Med bilen fullastad med viner från Stagård så bar det sedan iväg till Kamptal och vingården Maglock-Nagel som har cirka 19 hektar vingård. Vinerna är ofta slutsålda hos denna vingård trots att man inte säljer till några butiker direkt utan ryktet har spridit sig om deras otroliga läckra viner av främst druvsorten Grüner Veltliner och Riesling och invånare i Niederösterreich besöker vingården och köper direkt på plats i det vad vi kallar gårdsförsäljning i Sverige och är förbudet för svenska vinproducenter.

Mycket priser under årens lopp har Maglock-Nagel fått för sina viner och det är spritsig och kryddig Grüner Veltliner som så många älskar som är stilen på vinerna från Maglock-Nagel.

Etiketter från början av 80-talet och framåt. 

Jag provade mig igenom både Weissburgunder, Riesling och Grüner Vetliner hos Maglock och det är svårt att inte gilla dessa viner då det är precis den karaktär på viner som man älskar. för området.

En vingårdsarbetare en gång i tiden.

Inte många barrique hos Maglock-Nagel finner man, utan här får vinerna ligga på ståltank.

Otroligt vacker vinkällare med en underbar doft hos Maglock-Nagel.

Riesling från 1982 och 1983 i vinkällaren. Jag gissar att tiden har gjort att vinerna i detta fall främst är en prydnad. 

Från Maglock-Nagel i Strass (Kamptal) så bar det sedan iväg till vingården Eitzinger som ligger bara minuter utanför kärnan av Langenlois.

Otroligt idylisk vingård när man kör in med bilen på bakgården och sedan stiger in i vinoteket hos Eitzinger.

Eitzingers vinotek som är öppet varje dag fram till klockan 17.00 och här har man mycket besök dagligen av kunder som åker direkt in på vingården och handlar viner.

Eitzingers vinotek kör enbart med munblåsta vinglas från Zalto som jag uppskattar väldigt mycket och som finns att köpa på vinglaset.se

Efter dessa vingårdsbesök så fortsatte resan 25 mycket jobbiga mil eftersom jag hamnade i ett ordentligt oväder med otroligt mycket ösregn och mörka vägar upp till Steiermark och Markt Hartmansdorf där man finner den mycket naturvänliga producenten Herrenhof Lamprecht som är medlemmar i BIO-Austria och endast har 5 hektar vingård. När jag anlände vid 19.30 på kvällen så bjöd Gottfried Lamprecht som driver vingården på middag, vilket var mycket uppskattat efter att ha haft en sådan stressig dag så jag hade inte ätit sedan klockan 06.00 på morgonen.

Den otroligt trevliga och behagliga vinmakaren Gottfried Lamprecht som kör samtliga av sina viner i enbart Zalto Burgundy.

Det är nästan alltid slutsålt hos Gottfried och här får jag reservera viner i god tid om jag skall ha några att sälja.

Hela vinoteket består av konst på väggarna som Gottfried själv målat när han inte gör vin.

3 stycken underbara viner från Herrenhof Lamprecht

Vi provade även en slutsåld årgång - Buchertberg Weiss 2010 som är en field blend och det var inget fel på denna årgång trots att han nu är inne på årgång 2012, utan det här ett vin som trivs även att lagras och för närvarande har vi lite 2011 kvar i butiken.

Herrenhof Lamprecht fick en utmärkelse förra året för Buchertberg i en av de finaste tillställningarna i Österrike vid namn Salon. 

Det blev en sen kväll hos Gottfried och jag bodde på ett litet Gasthof nere i byn för 340 kronor inklusive frukost, så det är billigt med boenden på många ställen i Österrike om du nöjer dig med ett enkelt rum och en god frukost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar