fredag 10 juli 2015

Hovrätten nästa

Hej alla och en riktigt glad sommar på er! 

För er som följer med vad hänt så kom ju tingsrättens dom i början av juni.

100.000 i företagsböter, 15.000 i rättegångskostnader och villkorlig dom med dagsböter på 200*50 kronor.

Det har lett till att en privatperson Breki Tomasson satte upp en crowdfunding för att jag skall ha råd att betala de mycket höga böterna. https://www.indiegogo.com/projects/peder-molin#/story
och det har hittills kommit in 6.126 euro och efter att paypal och crowdfunding företaget tagit sin beskärda del av det hela så är det kanske cirka 50.000 kronor totalt som kommer vara till enormt stor hjälp och fram till den 3 augusti så finns det möjlighet att bidra med en liten slant.Insamlingen kommer öronmärkas till att betala böterna och nu dröjer det ytterligare ett tag innan eventuella böter skall betalas eftersom jag tillsammans med min advokat valde att överklaga domen den 24 juni vilket var den sista dagen för en överklagan. Eftersom vi valde att överklaga så ges det även en extra tidsfrist för åklagaren att överklaga och han valde även att överklaga i slutet av juni månad. Det som kan tyckas vara lite märkligt är att han först valde att överklaga när vi gjorde det.

Åklagaren yrkar på att att straffet är för milt och yrkar fortsatt på att företagsboten skall ligga på 250.000 kronor.

Hur man kan tycka att straffet är för milt är för mig ett mysterium när varken Skatteverket som delat ut tillståndet för distansförsäljning av alkohol själva vet vad som gäller lagmässigt kring alkohollagen och Folkhälsomyndigheten som är den instans som har hand om att alkohollagen efterlevs inte vet vad som gäller. Man kan även konstatera att våra politiker inte vet vad som gäller eftersom man har tillsatt en utredning kring e-handel med alkohol som folkhälsomyndigheten väntar på för att kunna avgöra huruvida denna verksamhet är olagligt eller ej.

Det man kan konstatera av tingsrättens dom är att jag inte sålt till minderåriga och jag har inte orsakat någon skada och har betalat svensk moms och svensk alkoholskatt på allt vin där jag varit en oberoende mellanhand för att svenska konsumenter skall kunna köpa vin från små vingårdar som inte har någon som helst möjlighet att finnas med i Systembolagets sortiment.

Jag var länge inne på att jag inte skulle överklaga eftersom mitt liv har varit upp och ner sedan polisen gjorde sin husrannsakan på mitt kontor i mars 2014. Men samtidigt tycker jag att det är en väldigt hård och orättvis dom och eftersom jag har en familj som stöttar mig hårt, vänner och även fått läkarhjälp så blir det nu en fortsättning följer och sakta mak så börjar jag må bättre och får för varje dag som går lite mer styrka.

Om det blir rättegång under 2015 eller om man får vänta till 2016 är osagt. När det gäller insamlingen så kommer pengarna öronmärkas till den eventuella domen och vid ett frikännande så skall pengarna gå till något välgörande ändamål som berör vinproduktion, vinhandel och pengarna kommer aldrig hamna i egen ficka.

Någon större analys av tingsrättens dom kommer jag inte göra utan det överlämnar jag till nästa rättegång tillsammans med min advokat Henrik Nilsson på Gärde Wesslau.

Det har däremot skrivits mycket om domen och nedan finner några artiklar:

Rättsövergreppet mot Peder Molin (Anders Röttorp, Vinbanken)

Vinhandlare drabbad av statligt överförmynderi (Frihetssmedjan)

Domen faller: 100.000 kronor i böter (BKWine)

Därför dömdes vinsajten handlavin.se (BKWine)

Nu har domen fallit (Vino Fino)

Funderingar kring den fallande domen (VinTomas)


Så en riktigt trevlig sommar till er alla som stöttar mig.

Neusiedl am See - Juni 2015 och sjön som skapar det speciella mikroklimatet för vinproduktionen. 

 

Med vänliga hälsningar

Peder Molin

PS. En riktigt trevlig sommar även till IOGT-NTO som ligger bakom polisanmälan mot mig och Systembolaget som varit behjälpliga att sätta nätvin i dålig dager.

Vem låg bakom - del 1
Vem låg bakom  - del 2
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar