fredag 2 december 2011

Prioritering inte IOGT-NTO's starka sida

IOGT-NTO's ungdomsförbund UNF har under många år gjort en kontroll av matvarubutiker om dessa butiker kontrollerar åldern i samband med öl. Det är bra att man kontrollerar dessa matvarubutiker så att dom uppfyller ålderskraven. Även vi vinklubbar som säljer dyra viner inklusive svensk alkoholskatt och svensk moms har blivit utsatta för kontroll. UNF har däremot inte lyckats genomföra en beställning hos Handlavin.se då vi upptäckte att dom har förfalskat uppgifter kring sin ålder. Vi kommer att återkomma med en polisanmälan kring detta när vår utredning är färdig.

Sedan kan man diskutera om det är Klass II öl som minderåriga berusar sig på i någon större uträckning. När jag var ung och inte hade åldern inne så kom alkoholen främst genom langning. Langningen kom uteslutande från Systembolagets butiker. Det var märken som Kir, Gin Lemon etc. som var den billigaste alkoholen på den tiden. Det här var  innan alkoläsken hade gjort sin stora debut och Systembolaget hade börjat tänka på mer och mer viner i plastpåse. Att få tag på alkohol genom inköp hos Systembolaget var aldrig några som helst problem och något legitimations krav krävdes inte eftersom man själv aldrig besökte butiken.

Det har säkert skett en stor förändring sedan min tid i skolan. Men jag har svårt att se någon större potential att ungdomar vill köpa vin från dyra vinklubbar och dessutom vänta flera veckor när festen är på fredag. Man skall dock aldrig underskatta ungdomar och vi låter inte några vinstkrav komma emellan åldern som IOGT anser att vi förmedlare av kvalitetsvin gör.

En vanlig syn hos IOGT-NTO's 418 stycken samarbetspartners.


Hur troligt är det att ungdomar vill betala dyra pengar och beställa minst 6 flaskor hos en vinklubb. När man har gjort denna beställning får man vänta minst en vecka ytterligare på ett paket, där det skall kontrolleras att åldern stämmer och det är samma person som tar emot paket som namnet som är tryckt på själva kartongen. Vi gör även ett detaljrikt arbete innan beställningen skickas iväg genom att kontrollera själva köpet och personen. Men återigen skall man inte underskatta ungdomar. Men det är nog mest troligt att det är UNF medlemmar och IOGT:are som vill genomföra ett sådant köp för att sedan placera vinerna på sin lilla hylla med troféer och ringa runt till landets tidningar.

Att ungdomar däremot vill betala dyra pengar och behöva beställa minst 6 flaskor hos en vinklubb, sedan få vänta i minst en vecka på leveransen där man inte får sin dyra vinlåda för att man inte är 20 år fyllda är inte så vanligt när det finns butiker som har lördagsöppet till och med . Men återigen skall man aldrig underskatta ungdomar.

Men det ställs stora krav med den ökade tillgänglighet som Systembolaget står för med över 400 fysiska butiker i landet. Detta eftersom eftersom det inte behöver ta många minuter från att kassaapparaten på Systembolaget registrerat dina varor innan kassen med alkohol kan finnas i händerna på ett barn.

En 3-liters box kostar på Systembolaget från 129 kronor och om det är 3 stycken 15-åringar som delar på denna box blir det 43 kronor per person och det räcker nog veckopengen till.

En gullig liten vinbutik i Madrid som hade ett otroligt utbud av viner från Spanien.


Vill man ha det ännu billigare så kan man vända sig till den undre världen som säljer helrör till ungdomar ifrån en baklucka. Det är nog det här som IOGT-NTO verkligen skulle behöva göra något åt samt handöverräckningen av Systembolagspåsen. Men jag förstår IOGT-NTO att dom inte vill göra något åt det faktiska problemet. Det här är nog inga snälla gossar som står vid bakluckan och det finns mycket som tyder på att samma personer som sysslar med trafficing och tyngre droger. Det här är verkligen inte personer som ungdomar skall ha kontakt. Jag tror för övrigt att om man är nykterist och skulle svimma av att dofta på ett glas Châteauneuf-du-Pape hur skall man då klara av att handskas med dom riktigt bovarna.

Jag vill avsluta med en uppmaning till IOGT-medlemar: Varje gång ni tänker ordet vinklubb (vinklubb som säljer vin inklusive svensk alkoholskatt och svensk moms) så skall ni istället tänka på följande:


Vad är skillnaden mellan Systembolaget och MediaMarkt när det gäller att pressa priset på alkohol i samhället?

SvD Artikel om monopolet, hemleverans, IOGT samt vinklubbar.

9 kommentarer:

 1. Hej Handlavin.se! Jag bryr mig inte särskilt mycket om själva sakfrågan men din argumentation gör mig lite upprörd. Den bygger på någon skolgårdsmentalitet "Titta Pelle har gjort mycket värre saker än jag". Det förringar väl inte det felet du/ni har gjort? Ni har försett en minderårig med alkohol.

  Tycker du att det är okej att sälja till minderåriga bara för att ni har en dyr produkt? Var går i så fall gränser för när det är okej? 70 kr/l? 150 kr/l?

  Tycker du det är okej att sälja till minderåriga bara för att ni har långa leveranstider? Förövrigt så borde ni se över er logistikkedja om ni har en leveranstid på flera veckor... men det är ju en helt annan sak.

  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Haha, vilket skojigt inlägg. Jag älskar den raljanta tonen och de ovidkommande angreppen!

  Om man ser till sakfrågan så är det ju mycket enkelt: Ungdomar ska inte få köpa alkohol och det får dem uppenbarligen från merparten av "vinklubbar". Det är dessutom uppenbart så att de flesta inte har någon fungerande ålderskontroll och att den som levererar inte alls kollar om det är samma person som tar emot paketet som det var som beställde.

  Det bör kanske tilläggas att det finns ungdomar som har en hel del pengar och även förmåga att planera sina inköp.

  Och de så kallade vinklubbarna säljer inte bara exklusiva viner, utan alla möjliga.

  Om skribenten hade haft koll hade han vetat att IOGT-NTO (och UNF) jobbar med alla frågor som tas upp kring att motarbeta langning och intensifiera polisens arbete. Man bör dock även veta att de effektivaste metoderna för att minska alkoholproblemen är en restriktiv alkoholpolitik som bygger på åldersgränser som upprätthålls, monopol och höga skatter.

  SvaraRadera
 3. Per-Åke Andersson2 december 2011 12:07

  Alltid intressant att följa förorättade affärsintressens resonemang. Inte minst hur ondligt oskyldig deras verksamhet är. Näst intill samhällsnyttig, som man bör värna. Och "om alla var så ansvarfulla som vi" .... visst har vi hört det förut, eller?

  Jag moraliserar aldrig över den som driver affärsverksamhet eftersom jag inte när några illusioner om att kapitalet aldrig tar större ansvar än vad gällande lagstiftning, normer och möjliga framtida begränsningar till följd av övertramp kräver.

  Reglera verksamhet, begränsa den mest möjligt, stryp all alkoholreklam via dagsmedia, tryckta, eter eller digitala.

  Alkohol är trots allt en substans som redan idag tar livet av 2,5 milj människor i världen. Den behöver inte fler krämare och fler kanaler. Tvärtom!

  SvaraRadera
 4. Jag håller med ovanstående om att din skolgångsmentalitet är upprörande. Dessutom saknar du uppenbarligen kompetensen att uttala dig om dess "utköpskontroller". Det handlar inte om att motverka "de egentliga problemen", det är polisens jobb, det handlar om att se till så att det system vi valt att ha i Sverige fungerar som det ska utan en massa oansvarsfulla fuskare som(uppenbarligen) inte ens kan stå för att de gjort fel. Jag skulle säga att IOGT-NTO och UNF prioriterar helt rätt. De prioriterar att kontrollera ett system som finns för samhällets(och speciellt barn och ungdomars) bästa. Vad prioriterar du?

  SvaraRadera
 5. Hej Björn,

  Tack för ditt svar. Kan bara hålla med dig om att det är väldigt tragiskt när ungdomar får tag på alkohol. Det är inget lätt problem utan det fanns langning på den tiden jag gick i skolan och det finns även på 2000-talet.

  Det fanns även dom som lyckades handla trots att dom inte uppnått åldern 20 år, men i slutet av 80-talet, början av 90-talet var det främst från Systembolaget och sedan förekom det även hembränd sprit.

  Jag tycker inte att det är rätt att sälja till en minderårig oavsett om det är ett väldigt dyrt vin från en vinklubb eller om det är en bag-in-box från Systembolaget.

  Men tror du att vinklubbarna vill sälja till minderåriga under tiden kassörskan/kassören på Systembolaget inte vill det?

  Beträffande leveranstiden så har det med den så kallade Rosengrendomen. Vi är en vinbutik som säljer viner inklusive svensk alkoholskatt och svensk moms och har därför inte vårt varulager i Sverige. Men vi ser själva inte något problem med den långa leveranstiden då många av våra kunder köper viner som dom inte kommer dricka i morgon.

  När UNF gjorde sitt försök har det visat sig att 3 butiker av de 10 polisanmälda har levererat och endast 1 av dessa butiker säljer vin inklusive svensk alkoholskatt och svensk moms. De 2 andra företagen är företag som bygger sin verksamhet på att inte skatter skall betalas och det är inte företag som jag vill ha något som helst med att göra.

  Själva klarade vi oss den här gången och upptäckte försöket till att handla av oss. Men ingen kan gå helt fri det finns människor som lyckas på Systembolaget, det finns människor som kan lyckas handla av vinklubbar. Däremot är det viktigt att alltid göra sitt yttersta för att alkohol inte hamnar i händerna på ungdomar och det har det alltid gjort av någon konstig anledning trots att vi har ett monopol i Sverige som snart själva börjar med hemleverans men där det troligtvis också kommer finnas bag-in-box viner.

  Med vänliga hälsningar

  Peder

  SvaraRadera
 6. Hej Niklas,

  Det glädjer mig att du gillar min raljanta ton.

  Av dom 10 anmälda företagen så är det endast 1 vinklubb som har levererat vin så hur du får det till merparten av vinklubbar vet jag inte. Dom har själva stått till svars för detta på Accents hemsida i en artikelkommentar.

  Att spritbutikerna som UNF handlade av misslyckades förvånar mig inte överhuvudtaget. Deras grund idé är att inte betala svensk alkoholskatt och svensk moms.

  Personligen har vi valt att följa lagen och sälja våra viner inklusive svensk alkoholskatt och svensk moms.

  Jag vet ganska mycket om IOGT och jag vet att ni arbetar på ett flertal områden men inlägget handlade om prioriteringar.

  Vi arbetar själva mycket med en restriktiv syn på alkohol precis som Systembolaget och har därför även ett litet alkoholfritt sortiment som ökar i försäljning varje månad.

  Vi har även valt att ha en sida som heter "Alkohol och hälsa" där vi precis som Systembolaget försöker informera om baksidorna med alkohol.

  SvaraRadera
 7. Hej Per-Åke Andersson,

  Jag tycker jag har svarat på ganska mycket av dina frågor i samband med andras frågor. Om du anser att jag enbart säljer vin för ett affärsintresse får det stå för dig.

  Att alkohol tar livet av 2,5 miljoner människor i världen är tragiskt och den dag det blir förbjudet med alkohol i världen får jag börja dofta på blommor istället för vin.

  SvaraRadera
 8. Hej Ulf,

  Det känns tråkigt att du anser att jag är en fuskare. Vi betalar svensk alkoholskatt och svensk moms och följer de regler som finns.

  Med vänliga hälsningar

  Peder

  SvaraRadera
 9. Stå på er vinhadlare, ni gör ett jättebra jobb!! De skatteavlönade lobbyisterna på IOGT/Systembolaget börjat nu bli nervösa för att deras försörjning ska upphöra om monopolet försvinner. Då kan de inte få betalt för att särbehandla svenskar, då kan vi medborgare äntligen blir behandlade som vuxna, som alla andra normala europeer.
  Måste bara få citera "Miljapp” från ett annat forum: "Enligt statistiken finns det 2,5 miljoner alkoholister i Tyskland och 300.000 i Sverige. Utslaget på respektive invånarantal, så ger det ca 3,3% alkisar här och 3% i Tyskland. 
Om nu dessa siffror stämmer så innebär det att i det land där alkoholen säljs fritt på vilken affär som helst, så ger det mindre alkisar än i strama Sverige.
Vad säger ni om det, IOGT-NTO?"

  SvaraRadera