tisdag 8 april 2014

Vem låg bakom - del 2

I samband med IOGT-NTO's anmälan mot vinklubbar i november 2011 kunde vi visa upp statistik som visade hur Systembolaget varit mycket flitiga besökare på hemsidan månaden innan polisanmälan lämnades in. Läs Handlavin-bloggen 19/11-2011samt titta på den film om statistiken vi gjorde 2012 och la ut på YouTube.

Kanske det var en slump, det konstiga mönster som uppkom i statistiken under 2011, eller så är det bara en konspirationsteori.
"Slumpen" (eller konspirationsteorin) fortsätter även i år: Cirka två veckor innan handlavin.se fick en husrannsakan den 19 mars 2014 på sitt kontor, var återigen Systembolaget en mycket flitig besökare på hemsidan med ett mönster som inte liknar tidigare månader. 

Låt oss titta tillbaka på besöksfrekvensen från Systembolaget med hjälp av ”Google Analytics”. Besök som är under en minut visas som 0 minuter.

Besökarstatisk från domänen Systembolaget under hela perioden oktober 2013-mars 2014 på Handlavin.se

Besöksstatistik från Systembolaget AB på Handlavin.se kvartal 3 2013 samt kvartal 1 2014.

 
Under perioden oktober-februari månad är antalet besök totalt 7 besök.

 • 9 oktober besöks hemsidan av Systembolaget AB under totalt 18 minuter 48 sekunder.
9 oktober 2013


 • 16 oktober besöks hemsidan av Systembolaget AB under totalt 0 minuter 

16 oktober 2013

 • 5 november besöks hemsidan av Systembolaget AB under totalt 0 minuter
5 november 2013


 • 6 november besöks hemsidan av Systembolaget AB under totalt 0 minuter
6 november 2013

 • 28 november besöks hemsidan av Systembolaget AB under totalt 0 minuter
28 november


 • 10 december besöks hemsidan av Systembolaget AB under totalt 1 minut 40 sekunder
10 december


 • 28 februari besöks hemsidan av Systembolaget AB under totalt 0 minuter
28 februari

Det är sedan dags för årets första leverans av viner som svenskar har beställt av vingårdar i Österrike. Leveransen beräknas anlända den 17 mars 2014 vilket nämns på hemsidan.

Systembolagets besöksfrekvens ökar nu dramatiskt på hemsidan. Det är nu mindre än två veckor kvar till handlavin.se blir utsatt för den mycket obehagliga husrannsakan av polisen.

 
 • 3 mars besök hemsidan av Systembolaget AB under totalt 3 minuter 7 sekunder
3 mars

 • 4 mars besöks hemsidan av Systembolaget AB under totalt 38 minuter 41 sekunder
4 mars


 • 5 mars besöks hemsidan av Systembolaget AB under totalt 4 minuter 39 sekunder
5 mars

 • 7 mars besöks hemsidan av Systembolaget AB under totalt 4 minuter 39 sekunder
7 mars
 
Handlavin.se's kontor i Stockholm får besök av polisen som genomför en husrannsakan den 19 mars 2014 där man konfiskerar vinlådor som kunder i Sverige väntat på en längre tid från vingårdarna nere i Österrike. Totalt drabbas ett 20-tal kunder. Handlavin.se är registrerade hos Skatteverket i Ludvika för distansförsäljning och är alltid noga med att betala svensk alkoholskatt.

Handlavin.se går inte ut med något pressmeddelande om det inträffade utan avvaktar. Tre dagar efter husrannsakan börjar Systembolaget AB återigen flitigt besöka handlavin.se och man spenderar relativt många minuter på sidan de första dagarna. 

 • 22 mars besöks hemsidan av Systembolaget AB under 23 minuter 23 sekunder
22 mars

 • 24 mars besöks hemsidan av Systembolaget AB under 15 minuter och 51 sekunder
24 mars

 • 25 mars besöks hemsidan av Systembolaget AB under 0 minuter
25 mars


 • 2 april besöks hemsidan av Systembolaget AB under 0 minuter
2 april

 
Den 3 april 2014 går vi ut med vårt pressmeddelande om polistillslaget mot handlavin.se och att vi begär en prövning av beslaget.


Är det en slump att Systembolaget under mars månad 2014 spenderar närmare 90 minuter på handlavin.se i jämförelse med att man under de 5 senaste månaderna endast tillbringat sammanlagt cirka 21 minuter på hemsidan? Är Systembolaget behjälplig med information för IOGT-NTO's räkning? Har Systembolagets besök på hemsidan något med den pågående nätvinhandelsutredningen som regeringen utför, något som vinbloggen Vintomas skrivit om nyligen? Något som också spekuleras kring bland kommentarerna hos Vintomas är att den fd. EU-domaren Stig Von Bahr har anlitats av Systembolaget för att utreda distansförsäljning av vin. Om denna uppgift om Stig Von Bahr stämmer - är det anledningen till så mycket besök under mars månad?


Det finns också en helt annan tanke: det kan ju vara så att Systembolaget AB under mars månad helt plötsligt blivit väldigt intresserade av små ekologiska och biodynamiska vingårdar från Österrike. Vingårdar som inte har en chans att erbjudas hyllplats hos Systembolagets cirka 420 butiker runtomkring i Sverige.Vem vet? Det kan ju vara så...

Statistiken från Google Analytics kan få granskas av journalister och är något som genereras live av Google om man misstror statistiken.

Handlavin.se får husrannsakan på sitt kontor i Stockholm som anlänt några dagar innan från Österrike. Handlavin.se är registrerade för distansförsäljning hos Skatteverket i Ludvika och betalar punktskatt för vinerna. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar