torsdag 3 april 2014

Polistillslag mot Handlavin.se

Polistillslag mot nätvinhandlare – ”Min verksamhet är laglig” säger Peder Molin


Stockholm 2014-04-03

 

PRESSMEDDELANDE

Pressmeddelandet går även att läsa i pdf-format: 

Den svenska webbplatsen Handlavin.se förmedlar ekologiska viner från småskaliga vingårdar i Österrike. Åklagaren har inlett en förundersökning mot innehavaren Peder Molin, och polisen har tagit vinpaket i beslag som skulle ha levererats till ett tjugotal kunder.

- Jag är inget hot mot folkhälsan säger Peder Molin. Jag hjälper till med sådan privatimport av vin från annat EU-land som EU-domstolen har sagt att Sverige måste acceptera. Svensk alkoholskatt och moms har betalats för varenda flaska vin jag har hjälpt folk att köpa. Ingen försäljning sker till någon under 20 år.

- En statlig utredning tillsattes i januari för att reda ut de erkänt oklara reglerna för vad som är tillåten nätvinhandel. Om mitt fall går till domstol hoppas jag tingsrätten instämmer i att min verksamhet är laglig. I varje fall ska jag inte straffas för att det skrivs lagar som inte ens ledande jurister säkert kan säga hur de ska tolkas, säger Peder Molin.

Beslaget av vinpaketen ska snart prövas av Stockholms tingsrätt.

Bakgrund

Den 19 mars 2014 kom en piketbil med beväpnade poliser i uniform till en adress i det annars idylliska bostadsområdet Hjorthagen invid Norra Djurgården i Stockholm.

Syftet med polisutryckningen var att sätta stopp för en misstänkt grov otillåten alkoholförsäljning.

Nej, det handlar inte om vodkabilen som säljer smuggelsprit till ungdomar och andra köpare inriktade på pang för pengarna. Tillslaget riktades mot mig, Peder Molin som
driver sajten handlavin.se där konsumenter i Sverige kan få tillgång till exklusiva österrikiska viner från en handfull noggrant utvalda småskaliga vingårdar.

Förutom jag så drabbades även de drygt 20 kunder vars beställda och betalda vinpaket just hade levererats från Österrike och som nu togs i beslag av polisstyrkan.

I morgon den 4 april lämnar min advokat in en begäran till Stockholms tingsrätt om att domstolen ska häva beslaget. Domstolen måste sedan inom 4 dagar hålla en rättegång där jag får chansen att förklara varför jag tycker att det saknas laglig grund för beslaget.

Den 27 mars var jag på mitt livs första polisförhör. Där blev jag delgiven misstanke att jag under det senaste 2,5 åren i strid med detaljhandelsmonopolet i alkohollagen har sålt vin till konsumenter i Sverige till ett sammanlagt belopp om minst ca 250 000 kr.

För detta riskerar jag fängelse i minst sex månader och upp till sex år.

Som jag ser det driver jag som en bisyssla, närmast som en hobbyverksamhet, en fullt legitim och helt laglig förmedling av fantastiska österrikiska viner till svenska konsumenter som annars aldrig hade kunnat få tag på dessa unika drycker.

Jag är sedan starten registrerad hos Skatteverket som distansförsäljare enligt lagen om alkoholskatt. Jag har också en bankgaranti utställd på Skatteverket till säkerhet för betalningen av alkoholskatt. Alla tillämpliga svenska skatter har betalats för varenda flaska vin som jag har förmedlat till kunder i Sverige.

Mitt mottagningskontor i Hjorthagen är ingen butik. Där finns inget vin till försäljning och jag har ingen kassaapparat. Från kontoret administrerar jag min webbplats och sköter kontakterna med mina leverantörer och logistikpartners. Jag är mycket noga med att kontrollera att inget vin lämnas ut till någon under 20 års ålder. Jag minns inte att någon under 30 års ålder som inte är i vinbranschen ens har beställt vin genom Handlavin.se.

Leverantörerna, vingårdarna nere i Österrike, är alla småjordbrukare som drivs av sin passion för vinmakandet. De är förtvivlade över polisens stopp för deras tillgång till den svenska marknaden. För dessa småskaliga gårdar är varje försäljning viktig. De vinmakare jag har talat med anser att tillslaget från åklagare och polis i Sverige strider mot den fria rörligheten inom EU som Sverige nu igen försöker begränsa i strid med lag. Vinmakarna säger att de gemensamt kommer att klaga till myndigheterna i Österrike över att Sverige sätter stopp för deras möjlighet att bedriva handel med svenska konsumenter.

Även om det känns väldigt jobbigt att som en liten passionerad vinfantast som brinner för småskalig produktion från små ekologiska vingårdar råka ut för något i den här storleken, så är jag glad att frågan om vad som är laglig nätvinhandel nu kommer att prövas i domstol.

I juni 2013 skrev en statlig utredning om nätvinhandeln att reglerna är oklara och svårbegripliga, och att rättssäkerhetsskäl gjorde en översyn av det nuvarande regelverket nödvändig så att ”gränserna för det tillåtna området bör regleras på ett tydligare sätt än vad som är fallet i dag.”1

Regeringen har därefter tillsatt en ny utredning att granska nätvinhandeln.2

I utredningens direktiv står:
”Att gränserna för det lagliga området är oklara strider mot den grundläggande utgångspunkten när det gäller hantering av alkohol i Sverige, nämligen att den ska vara reglerad. Oklarheterna blir särskilt bekymmersamma om man beaktar att överträdelser av reglerna är straffrättsligt sanktionerade och att legalitetsprincipen ställer stora krav på förutsägbarhet och tydlighet. Uttryckt på ett annat sätt kan det alltså hävdas att gränsen för det lagliga området i dag är oklar, vilket kan vara en bidragande orsak till att det inte förekommer domstolsprövningar i nämnvärd omfattning.”

Nätvinhandeln stod för 0,5 % av den alkohol som konsumerades i Sverige 2012.3 Av det cirka 70-talet nätvinhandlare som verkar i Sverige är jag en av de allra minsta, och en av dem med tydligast fokus på exklusiva viner från ett enda vinland.

Jag är inget hot mot folkhälsan. Jag hjälper till med sådan privatimport av vin från annat EU-land som EU-domstolen i Rosengrendomen sa att Sverige måste acceptera.

Jag hoppas att Stockholms tingsrätt kommer att instämma i det.


Peder Molin, Handlavin.se

Tel 070 595 7713
Min advokat Henrik Nilsson, Com advokatbyrå, nås på 072 72 311 00.
1 ”En väg till ökad tillsyn: marknadsföring av och e-handel med alkohol och tobak”, SOU 2013:50, s 216 http://www.regeringen.se/sb/d/16827/a/220763

2 ”E-handel och hemleverans av alkoholdrycker till konsument”, Dir 2014:1, s 3. http://www.regeringen.se/sb/d/18042/a/231588

3  Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) 2012, http://www.mynewsdesk.com/se/can/pressreleases/ny-rapport-hur-mycket-dricker-svensken-971220

Skrivet om polistillslaget:

Livets Goda: http://www.livetsgoda.se/artikel/artikel.asp?ArtikelId=5860#.Uz5BILRii70

Mitt vin har åkt pling-plong taxi till arresten:
http://vinotinto.wordpress.com/2014/04/03/mitt-vin-har-akt-pling-plong-taxi-till-arresten/

BKWine: http://www.bkwine.com/sv/nyheter/polisen-tillslag-natvinhandlare-iogt-ntos-systembolaget/

Vinifierat: http://vinifierat.se/2014/04/03/razzia-hos-svensk-vinhandlare/

Ehandel.se http://www.ehandel.se/Striden-kring-naetvinhandeln-leder-till-polistillslag,3875.html

Shorepower: http://shorepower.blogspot.se/2014/04/polistillslag-mot-natvinhandlare.html

Vintomas: http://vintomas.wordpress.com/2014/04/04/polistillslag-mot-natvinhandlare/ 

Finewines.se http://finewines.se/threads/polistillslag-mot-natvinhandlare.2765/ 

Accent http://www.accentmagasin.se/politik/polisen-slog-till-mot-internetvinhandlare/

Drugnews http://drugnews.nu/2014/04/04/polisrazzia-hos-natvinhandlare/

BKWine: http://www.bkwine.com/sv/nyheter/iogt-nto-polisens-tillslag-natvinhandlare-ogjort-vader/

"Arresterat vin" affären http://vinotinto.wordpress.com/2014/04/05/arresterat-vin-affaren/ 

Svenssonsmakaren: http://svenssonsmakaren.blogspot.se/2014/04/da-var-det-dags.html 

Absurditeter anno 2014 http://cmhedin.wordpress.com/2014/04/05/absurditeter-anno-2014/ 

Jesus: http://nontelly.blogspot.se/2014/04/det-kandes-som-att-hitta-jesus-i-en.html

Wein aus Ö: Händler drohen 6 Jahre Haft http://www.heute.at/news/oesterreich/art23655,1001216

Riskerar sex års fängelse efter polistillslag: http://www.wownews.se/?a=10673

Peder Molin - Gå direkt i fängelse http://www.andersivar.se/e-handel/peder-molin-ga-direkt-fangelse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar