lördag 1 maj 2010

Vi är nästan alla vänner!

Godis och mutskandaler

Hur ofta hör man vinimportörer prata gott om varandra? Vad man vet däremot är att vinjournalister ofta pratar gott om vinimportörernas produkter och att vinimportörerna bjuder journalisterna på mycket godis och ibland så mycket så att det kan bli mutskandaler.

Systembolaget och Elgiganten

Handlavin.se är ett företag som vill värna om en mer civiliserad dryckeskultur och vi vill inte att vår butik skall bestå av mängder av vin i plastpåse. Vi har en röd box och en vit box och vi tycker det räcker bra. Vill du ha ett billigare vin så rekommenderar vi Systembolaget som med över 400 butiker i Sveriges kan liknas med Mediamarkt och Elgiganten. Systembolaget med sina över 400 butiker kan pressa priserna hos tillverkarna/importörerna och man har skapat en perfekt rörelse för den som bryr sig mer om alkoholen än vinet. Men att man driver butiken av folkhälsoskäl är lika naivt som att sälja vapen till länder som krigar.

Vinordic - en mässa för de accepterade

För en vecka sedan avslutades mässan Vinordic på Stockholmsmässan och där träffade jag en av våra kollegor som driver vinbutiken Riesling-Club och vi hade ett mycket trevligt samtal. Själva valde vi att inte delta under mässan då de första dagarna enbart var för restaurang/krogmänniskor samt inställsamma journalister mot vinimportörer som har Systembolaget som sin försäljningskälla.

Jag skrev i min tidigare artikel om att vinimportörer är vinjournalistens bästa vän och jag har även fått en del kritik för detta, men även fått beröm för det jag skriver.

Religiösa karikatyrer

Australian Wine Club är en butik på nätet som förmedlar kvalitetsviner och är mycket större än Handlavin.se. Vinjournalister och övriga journalister skriver inte mycket om detta företag och hade vi eller AWC målat religiösa karikatyrer som förolämpar människor eller gjort något ekivokt hade vi kanske däremot fått publicitet. Men journalister vill gärna inte ifrågasätta vårt kära alkohol och spelmonopol i landet trots att det antagligen är dessa två företag som är inkörsporten till ett missbruk av alkohol eller spelande som kan slå sönder/splittra familjer.

Australian Wine Club

Mark Majzner som är grundare till Australian Wine Club och som även startat kampanjen "Change Lådvin 2010" gör något som däremot är magiskt i Sverige och han rekommenderar sina läsare att besöka "Handlavin bloggen" och läsa mina inlägg/åsikter. Många kanske skulle anse att vi är konkurrenter men det finns nog kunder så att det räcker till oss alla.

Jag personligen anser att vi har ett gemensamt mål som är att skapa en mer civiliserad dryckeskultur som inte bara handlar om att helgonförklara billiga boxviner i tidningar. Det har enligt Mark Majzner som bloggar på "The Local" under namnet Wine Freedom skrivits artiklar om AWC som sedan journalisten/tidningen valt att inte publicera. Eftersom inga journalister skriver om oss så skriver vi istället om varandra.

Byråkrati och pekpinnar

Jag kommer framöver bli kund hos Australian Wine Club och Riesling-Club.

Det som är viktigt för oss alla är att förmedla att många av våra viner görs i sådana små kvantiteter så det är omöjligt att finnas på det Elgiganten liknande konceptet Systembolaget med sina hundratals butiker. Vi behöver också få människor att förstå att det är lagligt att handla vin på nätet om alkoholskatten är betald och att våra kunder får en mycket mer spännande dryckesupplevelse hos oss. Jag tror att en passion för vinet skapar ett bättre drickande än byråkrati och pekpinnar som man ändå inte kan leva upp till. Jag upplever inte i Österrike samma dåliga sätt att hantera alkohol som i Sverige även om det självklart finns alkoholrelaterade problem i alla länder som säljer alkohol.

PS. Det finns även bra vinjournalister och jag tror ni själva vet vilka ni är.

Med vänliga hälsningar

Peder Molin
Supportansvarig Handlavin.se
070-595 7713

Handlavin på nätet:

http://www.handlavin.se
http://handlavin.blogspot.com
Handlavin på Facebook
Handlavin på Twitter
Handlavin på Youtube

Australian Wine Club på nätet:

http://www.australianwineclub.se
http://www.ladvin.nu
Australian Wine Club på Facebook
"Change Lådvin" på Facebook
Wine Freedom - Vinfrihets bloggen


Riesling Club på nätet:

Riesling Club
Riesling Club på Facebook

1 kommentar:

  1. Mycket välskrivet! Som kund hos ett antal svenska e-vinhandlare besöker jag numera huvudsakligen Systembolaget när jag ska ta emot leverans från de online-handlare som är hänvisade till SB:s logistik. Fast det är klart, det händer att det då slinker med någon av deras produkter hem. När det är mångfald jag är ute efter så strider det mot idén att helt utestänga någon.

    SvaraRadera