lördag 17 mars 2012

Sortimentsprovningen

Torsdagen blev inte som alla dagar, men slutade ändå med ett leende på läpparna.

Vi hade vår första sortimentsprovning för året i torsdags och fredags. På vägen till vinkällaren där provningen skall hållas och med bilen full av vin och tilltugg så kommer från vänster sida helt plötsligt en bil och kör in i sidan på mig. Rostbiffen flög genom bilen,  men tack vare proffsigt förpackad och bra vinkartonger så klarade sig allt. Bilen bärgades iväg och omlastning skedde till en annan bil.

Trots allt detta så är jag lycklig efter dessa två dagar. Det finns inget roligare för en vinhandlare än att få träffa sina kunder och låta dem prova nyheter. Tack för att ni deltog och det här kan jag leva på länge.Vinerna som provades i torsdags och fredags var bland annat följande:

Golser Welschriesling 2011 för 75 kronor och är ett vin som är ordentligt urjäst och har hela 13 % i alkoholhalt.När man doftar på vinet så nalkas det sommar och härligt fruktiga toner som är väldigt typiskt för denna druvsort. Däremot är vinet väldigt torrt i sin karaktär eftersom det enbart har 1 gram restsocker per liter.


Artisan Sauvignon Blanc är typiska krusbärstoner men den är inte lika markant som många andra viner av denna druvsort har och det lite kyligare klimatet i Halbturn visar verkligen upp att Sauvignon Blanc från Österrike är något man älskar och gästerna blev mycket förtjusta i detta vin som endast kostar 109 kronor. Vinet tappades på flaska för bara två veckor sedan och behöver vila lite (cirka en månad) för att det skall nå sin fulla topp.


Golser "GV" Grüner Veltliner för 97 kronor är från Burgenland och är härligt spritsigt på tungan. Denna Grüner Veltliner är ett vin som många kunder återkommer och köper mer av och som även tog många med fascination när vi var på den Österrikiska vindagen på Grand Hotell oktober 2011.

Artisan Halbturn White som kostar 259 kronor är en vit cuveé av tre druvsorter (50 % Chardonnay, 25 % Pinot Gris och 50 % Pinot Blanc.) vinet har en malolaktisk jäsning och har en mycket fin lagringspotential och kan lagras fram till 2020. Här är det otroligt mycket dofter bland annat banan, mango, vitpeppar och det här ett vin som fick lysande recensioner när vinbloggen Aqua Vitae skrev om det 2011.
Gaudium Zweigelt Limited Edition som är tillverkat i cirka 500 flaskor och kostar 97 kronor har legat på franska ekaft och gillar du viner med mycket vanilj så kan det här bli ditt favoritvin som dessutom har fått en guldmedalj i Austrian Wine Challenge.


Gsellmann & Hans är vingården som fick Mikael Mölstad (SvD), Elke Jung Holm (Vinbanken), Anders Rötorp (Dagens Industri), TV4 att ge fantastiska betyg när det fanns på Systembolaget med en Zweigelt. Vi tyckte att det var tråkigt att deras riktigt fina prestigeviner inte fanns i Sverige och har viner ända upp till 259 kronor från denna vingård som får en att gå i taket av lycka. Denna gång hade vi en Blaufränkisch för 99 kronor och här visar man att man kan göra otroliga viner i alla prissegment.

Artisan Sankt Laurent för 125 kronor där jäsningen sker i en öppen fermentering och en malolaktisk andra jäsning är vinet som passar perfekt till lamm och är så mjukt och fint på tungan så alla gillar det.Krutzler är vingården som tidningen Livets Godas skribent Michel Jamais har höjt till skyarna med all rätt. Krutzler är en riktig kändis i USA och ligger i Deutsch-Schutzen i Burgenland. Här är det järnrik jord och deras finaste vingårdar ligger i Eisenberg (Järnberget) och vinerna får fantastisk karaktär från den järnrika jorden. Här skall det ätas mat  för att möta upp strävheten i vinet och vinet som var med på sortimentsprovningen var Krutzler Blaufränkisch för 129 kronor.

Bauer Pöltl från DAC-klassificerade Mittelburgenland bjöd på ett ekologiskt vin vid namn Domus Petri som är en cuveé av Zweigelt, Blaufränkisch och Cabernet Sauvignon för 149 kronor. Vinet är mjukt, fint och runt med lite lätta men ändå skön tanniner.


Artisan Halbturn Red fick stående ovationer under sortimentsprovningen och har en lång lagringsduglighet. Vinet blev hyllat av vinbloggen Aqua Vitae för bara någon vecka sedan när dom tyckte att har man inte provat något från Österrike tidigare i rödvinsväg så kan det här vinet frälsa dig. Priset är 259 kronor och det är välinvesterade pengar.

Allt slutade med någon som alla gillar även om några kan tycka att det är lite för sött. Det var ett Eiswein av druvsorten Grüner Veltliner för 139 kronor och druvorna skördas när det är -7 grader i vingården.


Med vänliga hälsningar

Peder Molin
Handlavin.se
070-595 7713

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar