tisdag 20 mars 2012

Systembolaget öppettider

Systembolaget öppettider


Jag har tänkt på det här med Systembolaget öppettider. Många jäktar från arbetet för att hinna till Systembolaget. Bor man i city är många öppna till 19.00 och bor man på Lidingö så är det exempelvis klockan 18.00 som Systembolaget stänger och då kan det bli bråttom att hinna hem till sin hemort.

Systembolaget öppettider varierar


Systembolagets öppettider varierar och varför skall man släpa tunga kassar hem när man dessutom redan har tillräckligt att bära på från matvarubutiken redan?

Varför har Systembolaget för övrigt öppet på morgonen när ändå dom flesta är på arbetet istället för på kvällen, när man faktiskt har möjlighet att köpa en god flaska vin.

Man kan du diskutera om det är ett folkhälsoperspektiv att Systembolagets öppettider framförallt är när man är på arbetet. Men oavsett detta så dricker vi svenskar på ett helt annat sätt än man gör i Europa trots att butiken stänger 18.00 under tiden Willys och andra matvarubutiker har öppet till klockan 22.00 på kvällen.

Slutsatsen är oavsett Systembolaget öppettider så har man både mat och vin på bordet om så önskas!

Men egentligen skulle man inte behöva bry sig om Systembolaget öppettider eftersom vi har Europa runt hörnet. Skulle man köpa Champagne direkt från Frankrike så finns det ju ett mycket bredare utbud än det gör på Systembolaget och kan man välja och vraka från producenter som inte satsar på en gigantisk tillverkning.

Skulle man köpa Grüner Veltliner eller Blaufränkisch viner från Österrike så finns det ett mycket bredare utbud i Självaste Österrike än på Systembolaget där det för närvarande finns endast cirka 1 rött vin på hyllan under tiden det finns över 200 röda viner på Österrikes största vinbutik Wein & CO. Hur många Chinati-viner kan man hitta i Italien i jämförelse med Systembolaget. Speciellt om man börjar titta på antalet "Fine Wines" (viner över 100 kronor) så är ju utbudet ett helt annat i Italien än i lilla Sverige.


Systembolagets öppettider är viktigt för oss under tiden man handlar IPAD's IPODS, IPhones och TV-apparater genom nätet och besöker man den franska elektronikbutiken Pixmania så köper du billig elektronik från Frankrike. Varför inte då köpa fin Champagne direkt från Frankrike när du dessutom får ett mycket bredare utbud?

Jag tror det kommer! Den unga generationer som till och med vill att Ehandel skall vara anpassad för att passa i displayen/fönster på mobiltelefonen kommer inte vilja handla sitt vin i samma utsträckning från en fysisk butik när man kan få det smidigt och med ett mycket större urval levererat hem till dörren.

Ur ett rent folkhälsoperspektiv så kanske det också blir bättre eftersom man väljer vin på glasflaska istället för i papplåda (väger mindre) eftersom det kan vara tungt att bära hem massa glasflaskor samtidigt som man har matkassar med middag för hela helgen. Så konsumenten kommer vinna i kvalitet på att man börjar handla vin på nätet istället och kanske det blir bättre i ett folkhälsoperspektiv även om man inte behöver bry sig om Systembolaget öppettider längre.

Länge leve ett bredare utbud av viner, kvalitet framför kvantitet och hemleverans!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar